Nyligen lanserade Iveco en uppdaterad Daily. Den andra i ordningen för tredje generationen Daily. Strax efter att förra uppdateringen presenterats 2016 gjordes en provkörning av en del av utbudet utanför Helsingfors i Finland. Dock fanns inget utrymme för transportbilskörningen så den blev helt enkelt liggande. Nu efter revideringen av Dailyn är den alltså inte lämplig till seriös publicering så den hamnar här. 2016 var för övrigt ett år då ytterligare fyra transportbilsartiklar föll ur. De kommer tids nog att visas här.

Daily – med alternativ (oktober 2016)

Iveco Daily är en riktig storsäljare. Modellen kan ståta med en ordentlig bredd i programmet med totalvikter upp till 7,2 tons för chassiversionen, gasdrift och allhjulsdrift. Vi har provkört flera olika varianter och bränslealternativ.

Text och foto: Bosse Norvinge


De exteriöra förändringarna är måttfulla och sträcker sig till en ny grill, vilket vi berättat om tidigare. Flera av motorerna har fått 10 hk och 30 Nm mer i och med Euro 6, dessutom utlovas upp till 8 procent lägre bränsleförbrukning. Delar av interiören är ny med nya textilier. Och som tillval en tvåfärgad instrumentbräda, men enligt min åsikt hade allt grå nyanser fungerat bättre till fler karosslacker än blått. Tråkigt är att locket till facket uppe på instrumentbrädan tagits bort. Tidigare slapp man att prylar och papper reflekterades upp i framrutan, men tanken är nog att smarttelefonen ska vara lättåtkomlig från den induktiva laddningsplatsen som finns just där. Instrumenteringen har också förnyats. Men placeringen känns avig med hastighetsmätaren till vänster och varvräknaren till höger. Ökade möjligheter att ställa in ratten efterlyses också till nästa uppdatering. Ljudnivån har man i alla fall lyckats få ner. Upp till 4 dB utlovar man. Men då krävs att ljudisoleringspaket och isolerat golv i skåpet kryssats i tillvalslistan. Den nya Dailyn upplevs i alla fall som tystare och skillnaden är påtaglig när man drar igen dörren. Inte lika plåtig klang som tidigare. Men i farter kring 100 km/h blir det lite väl mycket vindbrus. Vi valde att prova 120 och 180-versionerna. 116 hk räcker men känns inte som den riktigt trivs på landsväg och motorväg. Hi-Maticen får jobba på bra med att växla, även om den gör det duktigt bra. Men med 180-hästaren blir körningen betydligt behagligare. Här kan växellådan få vila lite mellan varven. Hi-Matic-lådan är en riktig höjdare faktiskt. Mjuka och fina växlingar, och lätthanterlig om man vill hjälpa till med upp- eller nerväxlingarna. Att ställa den gentemot dess föregångare Agile-lådan vore riktigt pinsamt till den nya lådans fördel, inte säga annat.

Iveco Daily Electric


El varianten av Daily erbjuds nu upp till 5,6 ton totalvikt. Daily 50C Electric har dubbelmontage på bakaxeln och i detta fall ett 18m³ skåp. Nya modellen ger också 100 kg mer nyttolast jämfört med motsvarande föregångare tack vare en ny batteriteknologi med batteriackumulatorer av typen sodium-nickel-klorid med bättre energitäthet men också mindre temperaturkänsliga. På landsvägen där den kördes känns den väl trött även om 50C är bestyckad med en 80 kW kraftkälla. Och att våga sig på en omkörning bör övervägas ordentligt. Men tanken är ju att den ska höra hemma i stadstrafiken. Dessutom upplevs den som väldigt bullrig. Här kan bara konstateras att myten av att elbilen är tyst kan slås hål på. Elmotorn surrar rätt friskt och vägljuden finns ju ändå kvar. Omkring 70 dB i 70 km/h. Den provkörda bilen var visserligen en prototyp där den senaste tekniken förpackats i den tidigare karossen och troligen också inte lika bra isolerad. Men på utsidan och vid låga hastigheter är elbilen tystare än sin dieselmotsvarighet, och där kan det ibland vara läge att slå på varningssystemet som i hastigheter upp till 30 km/h med akustiskt ljud ska uppmärksamma cykel- och gångtrafikanter. Två lägen finns för motorbromsning och väljs med växelväljaren. Ett för att mer eller mindre frirulla och det andra med lite bromshjälp så man också kan generera lite extra laddning i nerförsbackarna eller före rödljusen. Utvecklingen lär fortsätta för eldrivna transportbilar. Fortfarande innebär det för låg lastförmåga och driftstid samt på tok för högt pris. Men Good-will-värdet är högt för kunder som har råd.

Iveco Daily 4×4

Daily 4×4 är en riktig terrängtransportbil. Här snackar vi inte landsvägs-fyrhjulsdrift utan riktig fyrhjulsdrift med lågväxel, differentialspärrar och riktigt hög markfrigång. Detta ger en imponerande framkomlighet och Daily 4×4 känns verkligen ostoppbar. En klart fullvärdig konkurrent till Unimog. Och inget behöver specialbeställas eller byggas om utan allt kommer från fabriken. Tyvärr behöver nog tillförlitligheten när det kommer till inkopplingen av differentialspärrarna ses över en smula. Vid ett tillfälle var det stört omöjligt att aktivera spärren på framaxeln. Och det är ju en viktig livlina när det riktigt kör ihop sig.

Iveco Daily NaturalPower

Iveco gillar gasdriften och kan erbjuda det på flera modeller. Så även på Daily. Man riktar sig till marknaderna där naturgasen har bra fäste dit inte Sverige kan anklagas för att ingå. 3,5-tons Daily CNG BiFuel är en pigg bil. 136 hk och 350 Nm erbjuds i vridmoment erbjuds, alltså som motsvarande dieselvariant. Den kan upplevas som sämre i vridet men det beror faktiskt bara på att CNG-motorn går lite tystare än en dieseln. Den provkörda gas-Dailyn hade den sexväxlade manuella lådan och protesterade inte vid segdragning eller om man hetsade den lite. 30 kg gastank har den och om gasen tar slut kan man alltid ta sig vidare med 14 liter bensin i reservtanken. Ett bra alternativ till dieseln om man bara har sina vattenhål att hämta bränslet på.